Székelyföld és az Anyaország között hagyományos a kapcsolat, amit nemcsak a történelmi és kulturális, valamint nyelvi összetartozás, hanem a sport is erősít. Ebben a jégkorongon, a turizmuson, hegymászáson és a terepkerékpározáson kívül a síelés is egyre nagyobb szerepet játszhat. Gyergyószentmiklós környéke elsősorban a Gyilkos-tóról és a csodás sziklafalairól ismert Gyergyói-havasokról híres, de eddig csak kisebb sípályák léteztek arrafelé. Néhány éve azonban nagy terveket szőtt Nagy János, a sípályák építésében és üzemeltetésében már értékes tapasztalatot szerzett helyi vállalkozó, aki mellé lelkes és erős partnerként csatlakozott Portik Endre, aki a magyar síléc márka tulajdonosa és Kékesi Márton olimpikon síversenyzőnk elhivatott támogatója. A versenysízésben már 2012-óta töretlenül jól működik ez a kapcsolat, ennek is köszönhető a „bánkúti gyerek” versenyzésének nemzetközi szintre fejlődése. Ez pedig most egy különleges helyszínre megálmodott síközpont kialakításában erősödik tovább.

 

 

Kékesi Márton már július eleje óta most harmadszor jár Gyergyóban, hiszen ezt a síközpontot edzésre és versenyzésre is alkalmassá szeretnék tenni a befektetők erejével és Kékesi Márton szakmai tanácsaival. Nagy jelentősége van a lehetőségek szerinti legjobb pályanyomvonalak kijelölésének, amivel nemcsak a nemzetközi versenynormákhoz, hanem a domborzati viszonyokhoz is alkalmazkodni kell. A nyáron óriási földmunkákkal sikerült a lehető legtöbbet kihozni a domborzat adta lehetőségekből. A pályarendszer minden rekreációs síelőnek, családoknak, de komolyan készülő versenyzőknek is kiváló lehet. Van benne hosszú, panorámás szakasz, ami pontosan 1500 m tengerszint feletti magasságból indul. A mellékelt képek magukért beszélnek, de érdemes a térképre is ránézni. A kilátás a Csalhó csúcsától a Gyilkos-tó környéki sziklákon át a Ló-havas gerincén át a Kelemen-havasokig terjed. A központi régióban nagy parkoló és az elmaradhatatlan melegedő épületek helye már meg van alapozva, amin túl egy 1400 m magas középső tetőről indul lefelé (vagy székelyesen szólva, az „üver” felé) a változatos lejtésű, végül a kifejezetten meredek „Zielhang”-nak is megfelelő technikai versenypálya szakasz.

 

A középső kiemelkedést és az alsó meredeket is megkerülve széles és változatos terepen, kis alagúton, máshol levezető pályákon érhető el a tetőtől jelenleg közel 2 km távolságban kialakított alsó liftállomás. További fejlesztéssel akár 3 km hosszú siklás is lehetséges lesz az üver aljáig, ahonnan egy kődobásnyira lesz a Gyilkos-tó. Mindez Gyergyószentmiklóstól 15 km távolságban, a Pongrác-tetőtől elkészült 3 km-es bevezető útszakasszal érhető el. Térkép szerint ez Miskolctól 515 km-re van. Nem olyan messze, mint Ausztria, és nem olyan környezetben. Székelyföld minden magyar számára fontos és érdekes, aminek a vonzereje a „Meggyes-teteji” síközponttal biztosan növekedni fog.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.