Szomorú nap ez a mai. Szomorú, mert a magyar sísport egyik legnagyobb és talán legszeretetteb alakjától kell, hogy most búcsút vegyünk. Kővári Károlyné Szendrődi Ildikótól a BBTE és a BKV Előre legendás edzőjétől a hazai síelés egyik legeredményesebb alpesi versenyzőjétől.

Arra a kérdésre, hogy minek köszönhetőek fantasztikus eredményei, ő maga egyszer ezt mondta “egy mondattal tudok válaszolni: annak, hogy nagyon szerettem a sízést és mindent megtettem érte.” Rövid, egyszerű mondat ez, de micsoda kedvesség és erő sugárzik belőle egyszerre! Akárcsak az ő kecses és elegáns símozdulataiból, ahogy siklik le a csertovicai lejtőn az én vele való első találkozásomkor. Lelki szemeim előtt ő mindig igy jelenik meg, pedig ennek több mint 40 éve, de a kép nem halványul. Amint odacsusszan velem egykorú kis BKV Előrés tanítványaihoz és a rá oly jellemző gondoskodó hangsúlyával azt mondja “ebéd a házban, a térdet előre és a hídnál várlak”.

Ő ugyan egy mondatban elintézte saját nagyszerű eredményeit, az én dolgom azonban sokkal nehezebb. Most, mikor ezt a szép hosszú sikeres életet kívánom méltatni. Hiszen nem csak, mint egykor kis síelő, aztán később immár felnőttként orvosa, és végül az utóbbi években ház szomszédjaként búcsúzom most, hanem elsősorban, mint a Magyar Sí Szövetség jelenlegi elnöke. Így a személyes hangú visszaemlékezést más, nálam arra érdemesebbeknek átengedve, hadd említsem most elsősorban azokat a sporteredményeket, amik Kővari Károlynét a magyar sísport halhatatlan alakjává emelik.

Első ifi bajnoki címét 1944-ben nyerte, melyet 64 felnőtt egyéni bajnoki cím követett. 60 csapatbajnoki arany, melyek közül szívének a legkedvesebb az az 1947-es volt, melyet édesanyájával és nővérével együtt nyert. 
1950. Tátra Kupa
1951. Főiskolai VB: 2 ezüst, 1 bronz
1954. Zakopane: 3 győzelem
1955. Szlovák Nagydíj: ezüstérem
1965. Saalbach: arany
1952. Oslo: téli olimpia
1964. Innsbruck téli olimpia: 19. helyezés
1965-ben kiadja a Sí ABC című tankönyvet, mely azóta több kiadást is megért. 

A BKV Előre vezetőedzője és a BBTE szakosztályvezetője évtizedeken át. A magyar állam a sport érdemérem arany fokozatával kétszer tüntette ki. És végül a Magyar Olimpia Bizottság 2021-ben az Életmű Fairplay díj adományozásával tisztelgett a rendkívüli sportpályafutás előtt.

Nem véletlenül mondtam, hogy búcsúzunk, de nem végső búcsút intünk. Hiszen mi itt most csak a testét kísérjük utolsó útjára, a lelke, a szellemisége itt marad velünk, bennünk él tovább.

Nem csak a saját lányában, és unokaiban, hanem - nézzünk csak körül, hány “sícsalád” áll most itt megrendülve, emlékezve! Bennük, a tanítványokban, edzőkben és versenyzőkben, valamint az ő gyermekeikben és az ő unokáikban is ott él tovább az a szeretet es az az erő, az a kitartás és az a kedvesség, ami Szendrődi Ildikó a legendás versenyző, Kővári Károlyné a nagy formátumú sportszakember öröksége.

És most valahogy nem jön a számra, hogy azt mondjam, “Isten vele “. Hanem azt akarom mondani, mint régen, (és bárcsak mondhatnám még ), hogy csókolom Ildikó néni!

Dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnökének beszéde Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó búcsúztatóján

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.