Budai Balázs a Snowline Síklub vezetése mellett szerepet vállalt a síszövetségben is: koordinátori feladatokat látott el a serdülők mellett. A szakemberrel értékrendjéről, sikereiről és a szövetségi munkájának kihívásairól beszélgettünk. 

- Mit neveznél meg legjobb eredményként és mi jelenti a munkádban a legnagyobb örömet?

- Hozzávetőlegesen 20 éve foglalkozom versenyzőkkel, de valójában már korábban is, az aktív versenyzésem mellett besegítettem az akkori klubom utánpótlásnevelés munkájába. Számomra a legnagyobb örömet mindig az jelenti, és egyben a legnagyobb motivációs erő, ha a versenyzőimet el tudom juttatni a legszínvonalasabb nemzetközi versenyekre serdülőként, ifiként és felnőttként egyaránt. Valójában ugyanazt szeretném visszaadni a mai gyerekeknek, amit mi kaptunk anno az edzőinktől, klubjainktól, egy egészen másként működő, mondhatni egyszerűbb világban. Így eredményként is azt tudom megfogalmazni, hogy büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 20 év során számtalan olyan versenyzőt tudtunk kinevelni, akik ezeken a versenyeken (serdülő nemzetközi versenyek, junior VB, felnőtt VB, EYOF, YOG, stb.) képviselték hazánkat. 

- A szövetségben az utánpótlás válogatott alpesi sízők programjaiból eddig melyekben vállaltál szerepet? 

- A korábban említett 20 évben folyamatosan utaztam a serdülő válogatottal nemzetközi versenyekre. Voltak olyan évek, amikor egy szezon alatt 6, olykor „csupán” 3-4 ilyen versenyen vettem részt a magyar versenyzőkkel és dolgoztam a felkészítésükön, illetve edzőként részt vettem EYOF-on is az ifikkel. A tavalyi szezonban koordinátorként dolgoztam a serdülők mellett, ami nagy kihívás volt a korábbi évekhez képest jelentősen csökkenő finanszírozással, de annál nagyobb elvárásokkal a szülők felől, sok belviszállyal és bizalmatlansággal fűszerezve. Ezúton is szeretném megköszönni feleségemnek, Budai-Kovács Adriennek a rengeteg segítséget, nélküle nem működött volna. 

- Mi az az értékrend vagy hitvallás, ami vezérel téged a munkád során?

- Azt gondolom, ezt már korábban részben megválaszoltam, szeretném visszaadni a versenyzőimnek azt, amit mi kaptunk anno ebben a sportban. Egy olyan értékrendet szeretnék közvetíteni feléjük, ahol a kölcsönös tisztelet és az elvégzett munka értéke dominál. A mai versenyzői lét sokkal költségesebb, mint a miénk volt, így arra törekszünk, hogy elérhető áron biztosítsunk jó felkészülési lehetőséget a srácoknak, hiszen mi is így kaptuk. 

- A klubod az utóbbi években sorra nyeri a Magyar Kupát, nagy erőt és összetartást látunk a csapaton belül. Minek köszönhető, hogy évről évre ti vagytok a legjobbak a MK-ban?

- Büszkék vagyunk a csapatunk versenyzőire és edzőire, hogy kitartó munkájuknak köszönhetően idén is megnyertük a Magyar Kupa sorozatot. Évek óta következetesen azon dolgozunk, hogy egy összetartó és egymást segítő csapatot működtessünk. Az elmúlt évek nehezebbek voltak ilyen tekintetben, hiszen többszöröződtek a szervezési feladatok (Covid, serdülő válogatott, stb.), így talán ez az „üzenet” is nehezebben jutott el mindenkihez. Sokat dolgozunk az eredményekért, versenyzők és edzők egyaránt. Sok havas edzés lehetőséget biztosítunk, így minden korosztály kellően fel tud készülni a versenyszezonra.

 - Mik a közép és hosszútávú terveid?

- Jelenleg várjuk a 6-10 éves korú gyermekek jelentkezését csapatunkba, akiket ismét el tudunk juttatni a fent említett nemzetközi versenyekre. A nagyobbakkal pedig folytatjuk a már megkezdett munkát. Továbbá segítséget szeretnénk nyújtani a Magyar Sí Szövetségnek és a sísport egészének, hogy újra a béke és a bizalom tudjon uralkodni szeretett sportágunkban!

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.