Dr. Fürtsner József a síszövetség elnöke és Fehér Gyula a síbajnokság versenyigazgatója megállapodást írt alá a Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet "A tél Szlovákiában kezdődik" elnevezésű, december 13-án megtartott bemutatóján. A szerződés szerint a 30 éves múltú neves gyermek síversenyt "Magyar Sí Szövetség Kupa" elnevezéssel rendezik meg.

Dr. Fürtsner József a szövetség elnöke elmondta: a megállapodással a hazai- és szlovákiai sítársadalmon átívelő kapcsolatrendszereket és szakértői bázisokat sikerül közös munkára összpontosítani. Ennek köszönhetően a jövő generációi számára sikerül további erős ösztönzést adni arra, hogy minél többen éljenek a szabad levegőn való mozgás lehetőségével, egyúttal megteremtve az esélyét annak, hogy az alpesi síversenyzők utánpótlása hosszútávon is széles körben biztosítva legyen. 

Fehér Gyula a síverseny ötletgazdája, valamint versenyigazgatója kifejtette: az elmúlt három évtizedben piaci szereplők, elsősorban különböző nagy autós márkák voltak a névadó támogatók, most azonban szintet lépett a verseny. Jelentős üzenete van annak, hogy a két évvel ezelőtt megújult síszövetség és vezetősége a szárnya alá vette az amatőr síző gyermekek népszerű versenyét. Maga a verseny továbbra is megőrzi amatőr jellegét, a versenykiírás nagyjából marad, ami eddig volt. A versenyigazgató bízik abban, hogy az amatőr jellegű versengés örömét egyre többen megismerik. Idővel sikerül újabb, innovatív ötletekkel színesíteni ezt a fajta versenyzést, ezáltal ösztönözve az amatőr sportolók és a versenysportolók közötti lehetséges együttműködési felületek kialakítását. 

Az Alacsony-Tátrát bemutató sajtótájékoztatón szót kapott Dr. Jeszenszky Géza is, volt külügyminiszter, nagykövet, aki nem mellesleg a síverseny legelső fővédnöke volt. Történészként és a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnökeként kihangsúlyozta, hogy a hagyománytisztelet, a múlt értékeinek megbecsülése mindig jó alapokat biztosít a továbblépésnek, a haladásnak. 

A széles körű összefogásnak jó példája, hogy a Magyar Sí Akadémia szakemberei - az elmúlt évekhez hasonlóan - ezúttal is aktív részesei a verseny lebonyolításának. Klausmann Viktor az akadémia elnöke most is a rendezvény hivatalos műsorközlője lesz. 

Sona Jelínková a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője bízik abban, hogy idővel egyre több magyar síturista kedveli meg a szlovákiai síterepeket. Kiemelte, hogy Donovaly már 10. alkalommal házigazdája a februári Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságnak, az az mostantól a Magyar Sí Szövetség Kupának, mely kitűnő alapja lehet további magyar-szlovák turisztikai együttműködések kiszélesítésre is. 

A verseny fővédnöke most is Boris Kollár lesz, aki a szlovák parlament elnöke. Várhatóan személyesen megjelenik a díjátadón, annál is inkább mivel ő Donovaly síterepének a tulajdonosa.

 A versenykiírása itt elérhető.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.