Az Északi Sívilágbajnokságon folytatódik a sikersorozat: Büki Ádám és Kónya Ádám is a top10-ben végzett a 10km-es kvalifikációs versenyen. Ez azt jelenti, hogy Lágler Kristóffal kiegészülve, 3 magyar férfi versenyző indulhat március 1-jén a 15km szabad stílusú főversenyen. A 2009-es világbajnokság óta van ez a lebonyolítás, és még sosem fordult elő, hogy 1-nél több versenyző jutott volna tovább. „Az alpesi versenyzők jó eredményeit most visszük tovább az északi VB-n. Ennek nagyon örülök, mert ez egy kiegyensúlyozott szövetségre utal” – mondta Kónya Bálint, a sífutók szövetségi kapitánya.

 

Büki Ádám nagyon jó formában érkezett a világbajnokságra, de még magát is meglepve a szerdai teljesítményével, 6. helyen zárta a kvalifikációt. Futása alatt minden részidőnél vezette a versenyt, végül 2. helyen ért célba. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, mert az erősebbnek rangsorolt versenyzők még a pályán voltak. „Célba érése után még volt bő 30 perc izgulni valónk, hiszen csak akkor biztos egy eredmény, amikor már minden versenyző a célban. De végül bőven megvolt a továbbjutás” – tette hozzá a kapitány.

 

„Kónya Ádámtól elvárás volt a továbbjutás, amit teljesített is. Egy kicsit kevésbé izgalmas versenyt vártam. Első körben szépen versenyzett, ott még pár másodpercre volt a képzeletbeli dobogótól, a második kör hosszú felfeléjében viszont teljesen lefőtt. Pozitívumként tesszük el erről a versenyről azt, hogy akkor is nagyot tudott küzdeni, amikor nem úgy mentek a dolgok, ahogy eltervezte. A felkészülést a legnagyobb alázattal végezte, semmit nem hagyott a pályában, és percekig tarott, mire fel tudott állni a célban„ – zárta értékelését Kónya Bálint. 

Csütörtökön 13 órától klasszikus sprinten lehet szorítani Lágler Kristófnak és Kónya Ádámnak.

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.