A Vasas ifjú biatlonosa az elmúlt idényben 18 versenyen indult el Szőllős Daniellel együtt. Sok tapasztalatot szerzett a világversenyeken és az IBU táborokban egyaránt. Ezekről is szó esett a Bozóki Laurával készült interjúban.   

- Számodra melyek voltak a legszebb pillanatai az idénynek?

- Idén volt először ilyen sok versenyem, több szép helyre eljutottunk, de a legjobb pillanatok azok voltak, amikor elégedetten célba értem. A legkedvesebb versenyt számomra a single mix váltó jelentette Danival a lettországi nyílt junior EB-n. Volt még egy szép pillanat, még pedig az EYOF-on, ahol megleptek a szüleim azzal, hogy eljöttek a versenyemre. Nagyon örültem, amikor megpillantottam aput a wax kabinok mellett. Amiatt, hogy megnézték a versenyemet nem izgultam jobban, nem vagyok egy izgulós típus, csak a rajt előtt pár percig vagyok izgatott, utána már csak a feladatra koncentrálok. Sőt, úgy gondolom, kicsit jobban hajt az ember, ha ott vannak a helyszínen a szurkolói. A szüleim ebben a szerepben is kitettek magukért.

- Milyen élmények értek az EYOF-on?  

- Az EYOF előtt legtöbbször a sprintben jobban teljesítettem, mint az egyéni számban, de ezúttal az időjárás megviccelt minket. Délelőtt esett az eső, a pálya délutánra rendkívül vizes lett, és nem voltak jól waxolva a lécek, nem csúsztak megfelelően. A lövészet sem úgy jött, ahogy szerettem volna. Aztán következett az egyéni szám, ami előtt apával arról beszéltünk, hogy az lenne a jó, ha 6 hibánál nem lőnék többet, ami sikerült is. Három hibával kezdtem a lövészetet, de aztán 1-0-1-t lőttem, és azt éreztem, hogy ez sífutásban is sok erőt adott. Az egyéniben a waxolás is megfelelőnek bizonyult. Nagyon örültem, hogy a versenyen kívül találkoztam a korábbi versenyeken megismert barátokkal. Abban az élményben is részem volt, hogy az alpesi sízők versenyét meg tudtuk nézni. De őszintén szólva számomra nem olyan izgalmas, mint a biatlon.  

-- Melyik verseny tartogatta a legtöbb kihívást, nehézséget?

 - Míg az első versenyeken saját fegyvert vihettem és autóval közlekedtünk, addig repülős útnál bonyolultabb a helyzet. Adminisztrációs okok miatt, Lettországba nem vihettem magammal az addig használt fegyvert, amit csapatomtól, a Vasastól kaptam. Ezért a szövetség egyik fegyveréhez jutottam hozzá. Átszereltük, de nem adódott lehetőségem gyakorolni vele, így voltak olyan apróságok, amiket nem vettünk észre. A helyszínen derült ki az edzésen, hogy nem sikerült megfelelően átállítani, mivel az elsütő billentyűnél nem fért be az ujjam. Végül úgy futottam, hogy nem sikerült átszerelni a fegyvert. Aztán a - kazahsztáni junior vb-n már nem volt gond, mert addigra sikerült beállítani.  

- Miben fejlődtél az elmúlt időszakban a legtöbbet? 

- Ősszel és szezon kezdetkor Danival 1-1 edzőtáborban szerezhettünk tapasztalatokat. A korábbi táborban sírollerrel, a téliben, decemberben sífutva zajlottak az edzések, melyeket az IBU szervezett. A lövészetem rengeteget javult, és a sífutásom is. A versenyeknek hála az állóképességem is egyre jobb lett. Oberhofban a világbajnokság szervezői rendeztek számunkra egy ifjúsági tábort, ahol 5-en vettünk részt Magyarországról.

- Több alkalommal is kiváló lőidőt produkáltál. Ezt hogyan élted meg? 

- A lőidőmöm tavaly óta sokat faragtam. Ez annak tudható be, hogy az egyik IBU-s táborban más módszert tanultam arról, hogyan vegyük le és fel a fegyvert. Ez sokat segített a technikámon. Most már a lövészet is könnyedén megy, mert rákoncentrálok a mozdulatokra. Régen nem volt megfelelő az önbizalmam, hogy amikor rajta vagyok a célon, azonnal lőjek. Mára magabiztosnak mondhatom magam, így amint a célon vagyok, lövök.

- Hogyan készülsz a következő idényre? 

- A nyári idény kezdődik hamarosan, június elején rendeznek egy tábort Ruhpoldingban az IBU szervezésében. A felkészülésben az állóképességem fejlesztésre vár, és az erősítés is napirenden lesz. Több sírolleres versenyen tervezünk indulni Szőllős Danival. Mindenesetre ifiként a juniorok között versenyzek egyelőre, a felnőtteknél még nem indulok. 

- Mik a rövid- és hosszútávú céljaid? 

- A következő szezonban szeretnék rajthoz állni azokon a versenyeken, melyeken az idén is elindultam pl. junior IBU Kupákon. A hosszútávú célokban még nem gondolkodtam, egyelőre a korosztályomban szeretnék helytállni. Jó lenne a YOG-on is résztvenni, de nem sikerült annyi pontot szereznem, hogy alanyi jogon el tudjak menni. Bizakodunk abban, hogy ha valamelyik kvótával rendelkező ország visszamondja az indulást, az indulási lehetőséget mi, magyarok kapjuk meg.   

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.