Magyar síedzők is jelen voltak a FIS edzői szemináriumán, melyet a szervezet már második alkalommal rendezett meg a franciaországi Tignes-ben található APEX 2100 létesítményben április 23. és 28. között. A szeminárium értékes platformként szolgált a tudás- és tapasztalatcseréhez a FIS szakértői és résztvevő edzők között.

Az átfogó képzési programban 12 nemzeti síszövetségtől érkeztek szakemberek. A Magyar Sí Szövetség alpesi kapitánya, Szepesi Bertoldon kívül Krakler Kata (Vasas, Parasí), Kratzl Anna (4Seasons) és Barbai Áron (Procelero SE) is részt vett a programban.

A szeminárium jól felépített napi programot tartalmazott. A délelőttöket a résztvevők a havon töltötték, ahol elsősorban a technikáról esett szó. A délutáni foglalkozások középpontjában az elméleti ismeretek álltak, amelyek a sportolói teljesítményt befolyásoló tényezőket, az alapvető edzői készségeket és feladatokat, a biztonsági szempontokat, valamint a videóelemzést érintették.

A FIS szakértői által vezetett szemináriumon a résztvevő edzők számára lehetőség nyílt arra is, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, javaslataikat.

A szeminárium sikere Roni Hamilton és az APEX 2100 csapat együttműködésének köszönhetően jött létre. Az APEX 2100 kivételes létesítményei ideális helyszínnek bizonyultak a rendkívül hasznos edzői fejlesztési program számára.

„A kapcsolat nagyon jó mind a FIS-szel, mind az APEX-szel, ahol az egyik tehetséges magyar sízőnk, Bányai Attila is tanul több éve. Tóth Zita pedig idén csatlakozott a Postgraduate programhoz. Ő leginkább az olaszországi bázisunkon, Pozza di Fassa-n edz velük. A Magyar Sí Szövetség APEX-szel ápolt kiváló kapcsolatának köszönhetően el tudtuk intézni, hogy a meghirdetett két fő helyett négyet küldhessünk a FIS szemináriumra. A program által nem csak a résztvevő edzők tudása mélyült, hanem a kapcsolati hálójuk is szélesedett. A síszövetség szeretne a jövőben a parasíre nagyobb hangsúlyt fektetni, ezért Krakler Kata személyében egy parasí edzőt is delegált a programra. A szeminárium során is nyilvánvalóvá vált a résztvevők számára, hogy nagyon sokat lehet tanulni a franciáktól, és a további országok képviselőitől, akik megosztották jó gyakorlataikat, ötletetiket” – mondta Szepesi Bertold.


"A síszövetség törekszik arra, hogy a válogatott versenyzők támogatása mellett lehetőségei szerint és a nemzetközi kapcsolatait kihasználva a sísportban edzőként tevékenykedő szakemberek fejlődését is segítse. A FIS szeminárium kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy a szakma neves képviselőitől a négy magyar tréner bővebb tudást szerezzen, melyet kamatoztathat majd a versenyzők felkészítése során. Célunk, hogy az ép sportolók mellett a parasízők is megfelelő figyelmet és segítséget kapjanak a szövetségtől " - nyilatkozta Petrahn Barbara, főtitkár. 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.