Sok új tehetséges növendékkel és még tudatosabb felkészülési programmal készül az idei szezonra a 2018/2019-es Magyar Kupa legeredményesebb csapata. Budai-Kovács Adrienn edzővel és Budai Balázs vezetőedzővel készült interjúnkból az is kiderül, mi áll a sikeres szereplés hátterében.

- A Magyar Kupában minek volt köszönhető a csapatgyőzelem, amellyel a Vasas több éves sorozatát törtétek meg?

 - A klubunk fennállása óta fontosnak tartottuk a Magyar Kupában való aktív részvételt. Talán két tényező befolyásolta az eredményt. Elsőként az, hogy semmilyen sérülés nem hátráltatta a csapat felkészülésének folytonosságát, a második pedig, hogy a versenyzői létszámunk a tavalyi évben is bővült. Az igazat megvallva évek óta a csapaton belül úgy éreztük, hogy mi nyertükmeg a Magyar Kupát. Ennek oka, hogy egyesületünk több klub versenyzőinek a felkészítéséért felelt, így a mi égiszünk alatt felkészülő versenyzők elért összpontszáma régóta meghaladta az aktuális Magyar Kupa győztes csapat pontszámát.

- Milyen hatással volt a gyerekekre a Magyar Kupa győzelem?

 - Természetesen büszkék rá, és még motiváltabbak lettek erre a szezonra. Szeretnék megtartani a vándorkupát.

- Hány éve működik a síklub?

 - Az alapító okiratunk 2004-es, de az igazi áttörést a 2008-as év jelentette. Ekkor épült ki a jelenleg is működő rendszerünk: klubház Ausztriában, csapatbuszok, eszközök beszerzése, egész évben foglalkoztatott alkalmazottak, és kapcsolati rendszer kiépítése, valamint a tudatos éves felkészülési program kialakítása. 

- Hány alpesi sízője, edzője van a klubnak?

- Egyesületünk 35-40 versenyző felkészítésével foglalkozik folyamatosan. Ebbe a magas létszámba -mivel csapattagok - beleszámoljuk azon klubok (pl: Wax Klub) versenyzőit is, akik ránk bízták a felkészítést. Jelenleg 4 állandó és egy beugró edző dolgozik az egyesületben: Szende Lilla, Budai-Kovács Adrienn, Szegő Attila, Tereba Máté edzők és Budai Balázs vezetőedző. Van egy állandó téli bázisunk a Mur völgyében, és egy nyári bázis a Mölltal gleccser közelében. Négy csapat járművel biztosítjuk a gyermekek utaztatását. Kb.140 napos edzés és verseny program áll rendelkezésre minden szükséges felszereléssel együtt a versenyzők számára 6 éves kortól egészen a FIS korosztályig.

- Ki az eddigi legeredményesebb sízőtök? 

- Rengeteg gyermekre vagyunk büszkék, nehéz erre a kérdésre válaszolni. Ha mégis egyet kell kiemelnünk, akkor Hoque Isbatot neveznénk meg, aki többszörös Magyar Bajnok, és tavaly részt vett az EYOF téli játékokon Szarajevóban. Jelenleg a tarvisiói sígimnázium tanulója.

- Hogyan telt a nyári és az őszi felkészülési időszak? Mennyit voltatok havon a MK győzelem óta?

 - Remek hangulatban, idáig 40 sí napot töltöttünk a Mölltal gleccseren június közepe óta, de a program most kezd igazán sűrűsödni. Ez a szám némileg alacsonyabb a tervezettnél, az eddig nem túl kedvező hó helyzet miatt, de lényegében a legfontosabb nyári-őszi feladatokat el tudtuk végezni.

 - Mikor kezditek a versenyidényt? 

- FIS versenyzőink már megkezdték a versenyszezont, nemzetközi porondon. Az első MK futam december 22-én lesz (Vasas Kupa), az első osztrák regionális versenyünket pedig január 3-án rendezik Grebenzenen.

 - A felkészülési időszakban a sí mellé milyen kiegészítő sportágakat választottatok a gyerekeknek?

- Sí specifikus kondi edzéseink folynak a pesti és a budai oldalon, ezen kívül edzőtáborainkban a görkorcsolyára- valamint a labdajátékokra fektetünk hangsúlyt. Itthon szorgalmazzuk versenyzőink egyéb edzéseken való részvételét, ezek: foci, kézilabda, falmászás, vitorlázás, szörfözés, atlétika stb. Fontosnak tartjuk a gyerekek sokrétű sportolóvá válását.

 - Hogyan formálódik a csapat?

- Köszönjük a kérdést, jól vagyunk! Idén sok apró növendék csatlakozott hozzánk, köszönhetően Üsztöke Lélnek, hiszen az idei évtől kezdve a Wax Klubbal szoros együttműködést ápolunk. Azonban vannak olyan folyamatok is a sísportban, amelyekre sajnos nincs ráhatásunk, és ezek nem tettek jót az egyesületünk működésének, értjük ez alatt az idősebb korosztályokat. A lényeg, hogy a legfontosabb iskola heteket végigcsináltuk a nyáron. Pálya síelésben főleg SL specifikus edzéseket végeztünk. Bizonyos frontokon változtattunk, így a csapat egysége javult. A versenyzők sí tudásának fejlődése mellett fontos feladatunknak érezzük, hogy önálló, céltudatos sportolókat/embereket neveljünk, akik a tanulmányaikkal összhangban képesek hosszú távon a sportra is koncentrálni. 

- Mi a cél a következő szezonra? 

- Nemzetközi és osztrák porondon a legjobb eredmény elérése, a Magyar Kupa vándorserleg megtartása.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.