A rendkívüli hóhelyzet miatt több akadály is nehezítette biatlonosaink napjait, akik egy obertilliachi edzőtáborral szerették volna felkészülésüket folytatni. A tervük nagy része meghiúsult ugyan, de hétfőtől Norvégiában pótolhatják az elmaradt munkát.

Szőcs Emőke, szövetségi kapitány és Büki Ádám biatlonosunk írta le, milyen nehézségeket éltek át Obertilliachban.

„Már az utazás sem volt zökkenőmentes, ugyanis amikor este rákanyarodtunk volna az Obertilliachba vezető útra, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy le van zárva. Aznap este a silliani kultúrházban aludtunk. Másnap órákat várakoztunk a lezárás előtt, mire felengedtek minket, de Obertilliachban sem volt jobb a helyzet. Körülbelül másfél méter hó esett a napokban, ami miatt ismét lezárták az utat, és áramunk is csak kétszer volt a héten, összesen körülbelül 20 órán keresztül” - osztotta meg tapasztalatait Büki Ádám, biatlonosunk.

Elmondása szerint a sífutó pályát se tudták előkészíteni az edzésekre, így a tréninget aznap egy 2 óra futás jelentette szakadó esőben, hóban és jégesőben ott, ahol a terep valamennyire le volt takarítva. A nagy mennyiségű hó miatt később kijárási tilalmat is elrendeltek.

„Sajnos nem alakult a tervek szerint a tábor. Zord időjárásban volt részünk az elmúlt héten, az obertilliachi tábor során. Nagyon örültünk, hogy esik a hó, és fogunk tudni készülni. Na, de a hó csak jött és jött…  A pályanyitó napon, november 11-én már ott voltunk. Sok nemzet sízője gyűlt össze, így igazán jót tett a havazás, mert nagyobb pályát tudtak megnyitni. A lőtér és minden körülmény tökéletes volt néhány napig, amíg be nem temette a hó a falut, a pályát, a lőteret, az utakat és mindent. Bevallom, soha nem tapasztaltam hasonlóan intenzív havazást, és azt, hogy a havazás mellett villámlik és dörög az ég. Egy idő után a pályáról is haza küldtek mindenkit, mert folyamatosan dőltek ki a fák, ami a versenyzők biztonságát veszélyeztette, kijárási tilalmat is elrendeltek. Emellett több napos áramszünet is volt, így elmondható, hogy katasztrófahelyzet alakult ki. A környéken több helyen lavina csúszott be, a falut csak helikopterrel lehetett megközelíteni. Ehhez a helyzethez kellett alkalmazkodnunk, több konditermi edzést végeztünk el, mint ami tervben volt, annak érdekében, hogy a mozgás mennyisége meglegyen. Kedden indult haza a csapat, miután megnyitották az utakat néhány órára, és így mi is le tudtunk jönni a hegyről. Azt tapasztaltam, hogy a csapatom nagyon pozitívan vette az akadályokat” – nyilatkozta Szőcs Emőke, szövetségi kapitány.

A biatlon válogatott hétfőn indul Norvégiába, és már nagyon várják az első versenyeket. Bíznak benne, hogy a következő időszakban nem akadályozza az időjárás a munkát.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.