Eredetileg a FIS versenynaptárban is szereplő, a Magyar Sí Szövetség rendezésében megvalósuló nemzetközi sífutó FIS versenyen, a szlovákiai Skalka-n került volna sor a Sífutó Magyar Bajnokság "distance" versenyszámának futamaira. Sajnos azonban a Covid járvány aktuális helyzete következtében Szlovákia megyéi közül több is fekete zóna besorolást kapott, így a FIS "versenyünk" házigazdája, Skalka is. A helyzetre való tekintettel a versenyt a FIS versenynaptárból törölték. Ez az Északi Szakág számára azt jelentette, hogy a tavalyi szezon után sajnos második alkalommal, ismét vis major helyzet miatt elmaradhat a FIS verseny és így a Magyar Bajnokság is.

Az Északi Szakág azonban összefogott, és bár másik helyszínt magának a FIS versenynek nem talált, de a Magyar Bajnokságnak igen.

A szakemberek (szövetségi kapitányok, edzők) véleményét is meghallgatva végül az a döntés született, hogy a Sífutó Diákolimpiához hasonlóan a Mátraszentistváni Síparkban kerüljön megrendezésre a verseny, hiszen a galyatetői sícentrumban a sífutó pályán már nem volt erre alkalmas hó.

Így nagyon gyors szervezést követően 2021. március 28-án délután a Mátraszentistváni Sípark 4, 5 és 6-ös számú kék-piros lesikló pályáján húzta meg felfelé és lefelé a csaknem 1 km-es kanyargós nyomot a ratrak. A felnőtt férfi versenyzők 5 kört, a felnőtt- és junior női mezőny pedig 4 kört teljesített a "brutál" pályán. Minden szempontból kihívás volt a verseny teljesítése, hiszen nagyon meredek felfelék és éles kanyarok tarkították lefelé úgy a pályát, hogy a mély, kásás hóval és a pálya oldalra dőlésével ("kver") is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek. Az erő, és a biztos sítudás elengedhetetlen volt a jó eredmény eléréséhez a kemény, technikás pályán. A felnőtt férfiak versenyét Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet), a női számot Pónya Sára (Honvéd Zalka SE), míg a Junior női számot Laczkó Evelin Vivien (Vasas SC) nyerte.

Az eredmények itt elérhetőek.

Szerző: Bereczki Brigitta

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.