Az előző idényben biatlonosaink edzéseire és versenyzéseire a koronavírus rányomta a bélyegét, és a sérülések is hátráltatták a munkát. De minden versenyző már a most kezdődő felkészülési időszakra koncentrál. Szőcs Emőke szövetségi kapitány adott helyzetértékelést:

Az elmúlt szezon számunkra nagyon nagy kihívás volt, nehézkesen haladtunk a felkészüléssel. Sajnos a hazai pályáink nem felelnek meg a specifikus edzéseknek, és a korlátozások Európa-szerte rendkívüli módon megnehezítették számunkra az munkát. Sőt, nem csak ez akadályozott minket, ugyanis a betegségek és a sérülések rendszeresen jelentkeztek sportolóinknál. 

Panyik Dávid kétszer lett koronavírusos, Pónya Sára térdsérüléssel találta szembe magát, ezen felül Gyallai Somának nem volt fegyvere egész nyáron, így lövészetben egyáltalán nem tudott készülni.  Büki Ádám a szezon második felében hát- és vállfájdalmakkal küszködött, ami kitartott a szezon végéig.

A biatlon versenyszezonunk is csak januárban kezdődött, 5 IBU kupa, az Európa-bajnokság és a világbajnokság állt sportolóink számára a bizonyításra. Így nem volt szezonra hangoló versenyünk, mivel senki nem engedett be más nemzetet a hazai versenyeikre, és nekünk itthon nincs lehetőség versenyezni vagy havon lenni egyáltalán. 

Viszont jó hír, hogy sikerült mind férfi, mind női sífutó olimpiai kvótát szerezni az északi vb-n.

A biatlonosok és a sífutók nagyon közel voltak egymáshoz, és izgalmas időszak elé nézünk a pekingi olimpiai tekintetében. 

A versenyekre való waxolást idén is én oldottam meg, és próbálok mindig a nagyoktól tanulni, de egy emberként ellátni ennyi feladatot nagyon nehéz. Mára mi maradtunk az egyetlen csapat az IBU kupán, ahol az edző csinálja a waxolást is.

Augusztus végén rendezik a nyári világbajnokságot, de még nem tudom, hogy az anyagiak miatt be tudjuk vállalni vagy sem. Fontos lenne elindulni, hiszen kell a versenyszituáció, de ha emiatt kevesebb havas edzésen tudunk részt venni, akkor természetesen lemondok róla.

A felkészülésünk mindig május elsejével kezdődik, azonban a versenyzők most is aktív pihenésen vannak.

Soma a szezon végén kapta el a vírust, Ádám még gyógytornára jár, de emellett már tud mozogni.  Sára térde is még mindig kezelésre szorul, de sokat javult az utóbbi időben. Úgy tűnik, Dávid a Covid okozta szövődményektől megszabadult, és nagy örömmel vágott bele az edzésekbe.

Remélem, májusban megvalósul az első közös táborunk is.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.