Mozgalmas és eredményes időszakot tudhat maga mögött a sífutó és biatlon válogatott, sőt, Kónya Ádám és Lágler Kristóf az olimpiai A szintet is teljesítette sífutásban. Kónya Bálint szövetségi kapitány ismertette az utóbbi időszak történéseit, sikereit.

„A korábbi felkészülési szezonokhoz képest, nagy változás, hogy augusztus-szeptember tájékára beiktattunk egy párhetes síroller versenyszezont. A sírollert eddig szinte kizárólag edzés céljára használtuk. Igaz, minden évben megrendezésre került a síroller magyar bajnokság, de arra is jóformán csak edzésként tekintettünk: nem végeztünk előtte könnyítő, formába hozó edzéseket, hanem a nagy terhelésből álltak rajthoz versenyzőink.” - magyarázta Kónya Bálint, sífutó szövetségi kapitány.

Az Északi Szakágnak és az Edzői Bizottságnak köszönhetően újjáéledt az idén 5 állomásból álló Magyar Síroller Kupasorozat. A felnőtt sífutó és biatlon válogatott tagjainak egy része ezeken a versenyeken kívül környező országok nemzetközi FIS versenyein is rajthoz álltak.

„Pár évvel ezelőtt a Nemzetközi Sí Szövetség megnyitotta kapuit a rollerversenyek előtt is. Ez a kis, kevés hóval megáldott nemzeteknek, mint amilyenek mi is vagyunk, nagyon nagy lehetőség a felzárkózásra. Ugyanolyan metodológia szerint, ugyanolyan ranglista pontokat osztanak ezeken a versenyeken, mint sífutásban. Az itt elért eredményeket persze nem szabad ugyanúgy értékelni, mint a havon futottakat. Aszfalton a technikának közel nincs olyan fontos szerepe, mint havon. De ez a lényegen nem változtat: azok a versenyzők, akik beiktatták ezeket a versenyeket felkészülésükbe tudtak javítani pontjaikon, sőt, Kónya Ádám és Lágler Kristóf olimpiai A szinten belül lesznek, amikor kijön az októberi világranglista.”  - értékelt a kapitány.

Az elmúlt hetek FIS versenyeinek mérlege:

Kónya Ádám:

2 x 1. hely

1 x 2. hely

1x 3. hely

1 x 6. hely

 

Lágler Kristóf:

1 x 1. hely

1 x 3. hely

3 x 4. hely

 

Büki Ádám elsősorban biatlonos, de ő is részt vett síroller versenyeken és egész szépen szerepelt:

1 x 5. hely

1 x 6. hely

 

Büki Ádám jelenleg is Szerbiában versenyez, feltételezhetően ő még tovább tud javítani az átlagán. A többieknek egy verseny maradt hátra a száraz szezonból; a kupasorozat utolsó állomása, ami egyben Hegyi Magyar Bajnokság is, október 16-án.

Az utolsó rollerverseny után háromhetes magaslati edzőtáborban, Sierra Nevada-ban folytatja a sífutó csapat a felkészülést.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.