Több mint harminc elismerést osztottak ki a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának 2019. és 2020. évi, összevont csütörtök esti gáláján.

Többek közt Fair play életműdíjat kapott Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó, aki 102 bajnoki címével a mai napig csúcstartó, és ezzel a magyar sísport egyik legmeghatározóbb alakja. A csapatbajnokságok során versenyzett együtt édesanyjával és nővérévével, majd saját lányával együtt is. Egy alkalommal vitorlázásban is nyert országos bajnokságot.

Rajongásig szerette sportágát, 25 éven át aktívan versenyzett, nemzetközi eredményei közül kiemelkedik az 1951-es pojanai Universiade, ahol kétszer is a dobogóra állhatott. Két téli olimpián is képviselte Magyarországot: 1952-ben, Oslóban, majd 1964-ben, az innsbrucki téli ötkarikás játékokon, ahol a legjobb eredményét szerezte, alpesi összetettben a 19. lett. A BBTE, majd annak 1948-as megszüntetése után a BKV Előre színeiben versenyzett, és később ugyanott edzőként dolgozott. 1990- ben néhány korábbi klubtársával újra alakították a BBTE síszakosztályát, amely a 90-es években az alpesi versenyszámokban jelentős eredményeket ért el. A szakosztályt 2006-ig vezette.

Ildikó számára a síoktatói és tanári pályája is sok örömet hozott. 1958-ban szerezte meg edzői és testnevelői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, ahol 30 éven át tanárként sok felejthetetlen sítábort szervezett, segítségével többezer fiatal sajátította el a sízést. Tanítványainak mindig nagy lelkesedéssel adta át a hegyek szeretetét és a síelés örömét.

A Magyar Sí Szövetség szívből gratulál Ildikó néninek az elismeréshez, és jó egészséget kíván!

Minden szívben dől el

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: boldog és büszke arra, hogy a pandémia ellenére egyéves kihagyás után ismét létrejöhetett a díjátadó, egyúttal kiemelte: "akik ma díjat kapnak, mindannyian megérdemlik". Emlékeztetett rá, hogy a fair play kifejezést több évszáddal ezelőtt először William Shakespaere említette egy lovagi torna kapcsán.

"A fair play maga az ember, és minden a szívben dől el" - hangoztatta a sportvezető.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a fair play gála a magyar sport egyik legszebb és legünnepibb eseménye. Hozzáfűzte: ma, amikor a sportban az eredményesség mindent felülír, különösen fontos és értékes a sportszerűség.

 "A fair play díj nemcsak elismerés, hanem egyben figyelemfelhívás is" - jelentette ki Szabó Tünde, aki szerint több fair play-cselekedet által a sport még gazdagabb lenne, és ez a sikereknek és az eredményeknek is az alapja.   

A 2019-es és 2020-as MOB fair play-díjasok listája itt elérhető.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.