A Magyar Sí Szövetség küldöttgyűlésének májusi ülésén egyhangúlag választották meg elnökségi tagnak Mikó Gergelyt, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatóját. A sportvezetővel a szövetségben betöltött szerepéről és céljairól beszélgettünk.

Traktorral érkezik a találkozónk helyszínére, ugyanis erre a közlekedési eszközre, de még ratrak vezetésére is megszerezte a jogosítványt. El is újságolja, hogy tavaly szerezték be az ország legmodernebb ratrakját, amely kifejezetten sífutópályák karbantartását végzi. De egy másik büszkeségét is megmutatja: egy vadonatúj hóágyút, melyet a következő szezonban már rendszeresen használnak majd.

-          Budapesten elkezdtünk egy olyan nagy formátumú fejlesztést a kormány segítségével, amely azt gondolom, példaértékű lehet és a magyar sízőknek remek lehetőségeket tartogat. A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszterünkben azt fogalmaztuk meg, hogy a sípályákra, az oktatáshoz, és úgy általában a sízéshez hóra van szükség, ezért havat kell gyártanunk, mert nem minden szezonban hullik belőle elegendő.

-          Milyen célokkal kezdte meg a munkát a síszövetség elnökségében?

-          Úgy vélem, csak a legszélesebb összefogással érhetünk el sikereket. Ennek szellemében szeretnék részt venni az elnökség munkájában, tapasztalataimmal és kapcsolataimmal szeretném a hazai sísportot segíteni. Mi infrastruktúrát tudunk építeni a Normafán, de itt szükség van sportolókra, amatőrökre és versenyzőkre egyaránt. A két dolog szerintem elválaszthatatlan: akkor lesznek versenyzők, ha lesznek hobbisíelők, köztük is minél több gyerek. Tehát mi az infrastruktúrát megépítjük, a síszövetség a sportolókat és az edzőket tudja motiválni, és ebben együtt kell működnünk.  

-          A sífutókon kívül a biatlonosoknak is lesz lehetőségük itt készülni?

-          A sífutó pálya arra is alkalmas lesz, hogy gyerekeknek biatlon versenyt lehessen rendzeni légpuskával vagy lézeres fegyverekkel, ez utóbbi általában a szabadidősportókat is érdekli. Sajnos valódi lőfegyverek használatára nem alkalmas a pálya, annál sokkal sűrűbben bejárt a terület.

-          Mikor készülnek el a havas sípályák?

-          A sífutó pályát már az előttünk álló szezonban használatba vehetik a sífutni vágyók. Ez a pálya, ha nem is a világ legjobbja lesz, de Közép-Európában ezen kívül nincs olyan, amelyet kifejezetten sífutásra alakítottak ki, automata hóágyú rendszerrel rendelkezik és kivilágított lesz. Bízunk benne, hogy mielőbb benépesül majd ez a létesítmény, és sokan tanulnak majd sífutni. Örülök, hogy Dr. Fürstner József elnök úrral ebben együttműködünk, mert látom, hogy őt is ezek a célok motiválják. A versenysport mellett ő szintén fontosnak tartja, hogy a szabadidősport is szélesedjen.
Ami a majdani lesikló pályát illeti a környezetvédelmi engedélyéhez elkészült a dokumentáció, ha azt engedélyezik, megkezdhetjük a pályaépítést, pár hónapon belül az is elkészülhetne, már csak pénz kérdése.

-          Milyen szerepet játszik az életében a sí?

-          Amatőr síelő vagyok, 3 éves koromban került a lábamra az első lécem. Ki tudja, sífutó vagy lesikló léc volt-e az az egykor NDK-s műanyag léc…  Akkoriban a lesiklást próbálgattuk, majd gimnazista koromban kitaláltam, hogy szeretném a sífutást is kipróbálni. Sajnos nem mentem le egy egyesületbe sem, megvettem az akkori sportszer ellátónál a sífutó lécemet, és elkezdtem sífutni. Azóta sífutok és lesiklok is. Nem ritka, hogy ha a családommal elmegyünk a hegyekbe, akkor napközben síelek, este meg előveszem a sífutó lécemet és futok néhány kört. Sosem versenyeztem, leszámítva néhány amatőr síversenyt. Annyiban fejlesztettem magam ezen a téren, hogy 10 évvel ezelőtt elvégeztem egy osztrák alapú síoktatóképzést, hogy egy picit jobban képben legyek ezzel a sportággal kapcsolatban, bár nem akartam gyakorló síoktató lenni, inkább sípályát szeretnék építeni, de arra jó volt, hogy többet megtudtam a sífutásról és beleláttam a magyar síéletbe. De pár évig snowboardoztam is, szóval a havas sportok szinte valamennyi ágát kipróbáltam.

Mikó Gergelynek sok sikert kívánunk céljai megvalósításához!

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.