A magyar csapat a biatlon Európa-bajnokságon versenyez a fehéroroszországi Minszkben. Szőcs Emőke, szövetségi kapitány a versenyzők teljesítményét értékelte:

"Az EB első versenye az egyéni férfi 20 km, valamint a női 15 km volt. A versenyzőink között vannak juniorok, így maga a táv teljesítése is nagy eredménynek tekinthető. Talán mondhatnám azt, hogy az első verseny után kicsit csalódottak voltak a versenyzők, de én az egészet teljesen másképpen értékeltem. Én anno mindenféle kvalifikáció nélkül utazhattam Európa-bajnokságra, sem nemzeti, sem egyéni kvóta nem kellett hozzá, gyakorlatilag, mindenféle nyomás, elvárás nélkül részt vehettem EB-ken, ahogy az első világkupáim esetében is.  Ez ma már más rendszerrel működik, és bizony számukra nem volt egyszerű ezt teljesíteni. Nagyon sok nemzet versenyzői lemorzsolódtak az IBU kupákon, de mi nem, és ez már önmagában egy eredmény. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok nemzet a világkupás csapatával utazott ere a bajnokságra.

A Singel Mix elnevezésű váltó versenyben is rajthoz állt a csapat, Pónya Sára és Panyik Dávid alkották a váltót. Ez számunkra ismét egy tanulási lehetőség volt, amit nagyon szívesen használtunk ki. Sajnos magyar bajnokságokon váltóversenyeket nem tudunk rendezni, hiszen az egyesületeknek nincs hozzá elegendő versenyzője, így ebben a számban a tapasztalatszerzésre csak itt és most volt lehetőségünk. Éltünk is a lehetőséggel, hiszen a versenyen tanulunk a legtöbbet. Minden lépcsőfokot meg kell járni, tapasztalni, és ez idő alatt rengeteg tudást lehet szerezni, ami az élsportban elengedhetetlen.

Viszont a mai sprint verseny az elvárasaimat magasan felülmúlta, mind Gyallai Soma, mind Pónya Sára esetében. Ma tényleg mindenki a legjobbat akarta kihozni magából, és annak ellenére, hogy nekem is sokat kell segítsenek a wax és sí tesztelésnél, koncentráltak tudtak maradni. Soma a 77-ik helyet szerezte meg 1+0 hibával, ami 123 IBU kvalifikációs pontot jelent, vagyis már most megszerezte a jövő évi világbajnokságon, világkupán való indulás jogát. Mindezt úgy, hogy ő még junior korú biatlonos. 2:50 elmaradás a világ egyik legjobb versenyzőjétől. Panyik Dávidnak és Büki Ádámnak is értékelhető pontszámokat sikerült ma begyűjteniük, de mindketten képesek ennél sokkal jobbra, már nem egyszer bizonyítottak. Sára szintén nagy eredményt futott, 205 IBU kvalifikációs pontot ért el, ami nem sokkal marad el a világbajnokságra való kijutás pontjától, 1+0 lövészettel. Ezzel a ponttal egy szezonra szerezte meg az IBU kupán való indulás jogát. Ő szintén junior versenyző, és ez kiemelkedő teljesítmény volt ebben a mezőnyben. Úgy érzem, lassan ők is elhiszik, hogy képesek vagyunk mi is az élmezőnnyel felvenni a harcot. Biztosan nem véletlen, hogy a nemzetközi szövetség munkatársai is nagyra értékelték a mai eredményeinket. Jó érzés volt, amikor odajöttek hozzám a lőtéren és gratuláltak."

Az Európa-bajnokság holnap ér véget. A magyar válogatott következő nagy megmérettetése a világbajnokság lesz.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.