A tavalyi szezon magyar bajnoka alpesi síben Nagy Bence volt, aki, bár a vírushelyzet miatt nem a megszokott módon készült az utóbbi időszakban a következő idényre, de kihozta a helyzet adta lehetőségekből a legtöbbet.

A vírus hatására az elmúlt versenyszezon gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra ért véget, a tervezettnél egy hónappal korábban, így a többiekhez hasonlóan Bencének is az Országos Bajnokság volt az utolsó havon töltött napja. A vele készült interjúban arról mesélt, milyen tervekkel vág neki az előtte álló hónapoknak.

„Április elejétől kezdve igyekszem minél inkább felkészíteni magamat a következő szezonra, különböző típusú szárazedzésekkel, amelyeken elsősorban az állóképességem további javítására fektettem a hangsúlyt. Az utóbbi hónapokban rengeteget futottam mind aszfalton, mind erdőben, terepen, emellett pedig elég sok törzsstabilizációs, úgynevezett core gyakorlatot végeztem. Egyelőre a nagy súlyos edzésekre kevesebb hangsúlyt fektettem, egyrészt az edzőtermek zárva tartása miatt, másrészt a számomra fontosabb technikai számokhoz próbáltam a leginkább passzoló gyakorlatokat és edzéseket végezni. Ezeknek köszönhetően az állóképességem már most nagyon sokat javult, és úgy érzem, hogy az év jelen szakaszához mérten kifejezetten jó állapotban vagyok.

- Milyen edzések következnek?

A következő hetekben szeretnék minél hamarabb ismét hóra állni, hiszen az elkövetkezendő egy hónapban van utoljára lehetőség használható körülmények között síelni a gleccsereken, ami elsősorban a szinten tartás, valamint az új felszerelések kipróbálása szempontjából lenne kulcsfontosságú. Július közepétől terveim szerint pedig ismét a szárazföldi felkészülésre fog áthelyeződni a hangsúly. Ezek mellett pedig szeretnék egy kicsit a nyári hobbijaimmal is foglalkozni, ilyen például a tenisz, ami ráadásul a robbanékonyságot, a reflexeket és a reakcióidőt is fejleszti, így ezeket később a síelésnél is tudom hasznosítani.

- Hogyan sikerült az előző idényben teljesítened?

Az előző szezon ismét egy kicsit felemásra sikerült, amiben komoly szerepet játszott a világjárvány és a csonka szezon. David Fill személyében egy tapasztalt és nagyon komoly tudású edző vezette a csapatot, és azt gondolom, hogy egy nagyon jó úton indult el az egész csapat, amelynek a folytatása azonban továbbra is erősen kérdéses. Volt pár kifejezetten jó versenyem, hiszen az ausztriai Seefelden rendezett szlalom versenyen például úgy sikerült a legjobb 10-be kerülnöm, hogy kifejezetten hátsó rajtszámmal vágtam neki a versenynek. Csehországban értem el az idei egyetlen dobogós helyezésemet FIS versenyen, ahol ugyan a teljesítményem nem volt a legjobb, azonban egy FIS dobogó mindig jó érzésekkel tölti el az embert. Talán ez a két verseny volt a múlt szezonból a legjobb, de a szlalom eredményeim összességében kifejezetten stabilak voltak, sok top10-es helyezéssel. Hiányérzet azonban bőven maradt bennem, mert az egész szezon során nem tudtam két olyan futamot összerakni amilyeneket edzésen, így az áttörést jelentő pontjavítások idén elmaradtak. A jövő szezonra viszont ez egy jó motiváló tényező, hiszen edzéseken bizonyítom magamnak, hogy a tudásom ott van, már „csak” versenyeken kell kihoznom magamból ezt a teljesítményt.

- Mik a terveid a fejlődésed szempontjából?

Igyekszem minél inkább megtalálni a lehetőséget a különböző területeken való fejlődésre, hogy amikor arra kerül a sor, valóban megmutatkozzon a befektetett munka. Ugyan jelenleg még távolinak tűnik a 2022-es olimpia, azonban az is egyre közeledik, és ahhoz, hogy a céljaimnak megfelelően kvalifikáljam magamat és kijussak mindenképpen tovább kell dolgozni."

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.